Ik help NAC. Niets meer, niets minder'

Ik help NAC. Niets meer, niets minder'

VOETBAL - Woonplaats: Terheijden Leeftijd: 48 Beroep: melkveehouder. Over zijn 'gave' zegt hij: 'Als kind zei ik al dikwijls: dat snappen jullie toch niet, het is gewoon zo.' Zijn inbreng? Hij heeft frequent contact met enkele spelers.

Ook is hij er (vrijwel) alle trainingen voorafgaand aan de wedstrijd. Tevens praat hij dan met Brandts, omdat hij ziet welke speler wel of niet goed in zijn vel steekt. 'Maar met de opstelling bemoei ik me niet.' Hoe hij zijn rol bij NAC precies moet omschrijven weet Jan Boeren (48) zelf eigenlijk niet. Nee, geen magnetiseur. Mental-coach misschien? Wichelroedeloper komt nog het dichtste in de buurt. De veehouder uit Terheijden is al twee seizoenen lang de man die de club, op een wetenschappelijk niet te verklaren wijze, beter zegt te maken. "Ik help NAC. Niets meer, niets minder."

De werkwijze van Boeren is in twee fases te onderscheiden. Fase 1: het 'op orde brengen' van het Rat Verlegh-stadion. Fase 2: het 'op orde brengen' van de spelers.

We beginnen bij het begin. Nadat een door blessures geplaagd NAC zich maar net via de nacompetitie had gehandhaafd, kwam Theo Mommers in contact met een sponsor. Hij adviseerde om eens met Boeren te gaan praten. Want, zo luidde het argument, 'die heeft in 2002/2003 ook al eens iets gedaan voor de club.'

En in dat seizoen haalde NAC Europees voetbal. "Toen Jan kwam, stond de club rond de middenmoot, maar eindigde als vierde. Hoewel ik niet wist wát hij exact uitvoerde, hoorde ik wél dat hij wat 'dingetjes' deed die werkten."

Mommers zelf had al wat ervaring op dit gebied. Zo stond zijn bureau ooit op een plek waaronder zich 'snijpunten' zouden bevinden 'van drie tot vier aardstralen'. Mommers: "Ik kreeg elke werkdag, steeds aan het eind van de middag, last van hartkloppingen terwijl er medisch gezien niets mis met me was. Iemand heeft toen een stuk lood onder mijn stoel gelegd, waarna ik nooit meer ergens last van heb gehad. De straling werd geneutraliseerd."

Boeren werkt op een soortgelijke wijze. Zo staat het stadion van NAC volgens hem op een 'negatieve plaats' waar men, onder meer door straling van zendmasten, 'compleet werd leeggezogen'. Boeren: "Ik geloof dat mensen beïnvloed worden door straling. Zowel fysiek als mentaal. In dit stadion was iets merkwaardigs aan de hand. In mijn ogen kwam dat door wateraders onder de grond, die negatieve energie opwekten. Niemand kwam hier graag."

Het gevolg: nieuwe spelers die sinds 1996 naar NAC kwamen presteerden, volgens Boeren, structureel minder. Daarnaast raakten zij makkelijk en langduriger geblesseerd. "De weerstand van de meeste voetballers was slecht. Goede spelers maakten hun naam hier zelden waar. Dat zijn feiten."

Twee seizoenen nam Boeren het stadion en trainingsveld onder handen. De Terheijdenaar plaatste een kastje (ter grootte van een magnetron), dat er voor moest zorgen dat 'negatieve stralen geneutraliseerd werden'. Vanaf dat moment ging het met de club in meerdere opzichten bergopwaarts.

Mommers somt op: de resultaten werden beter, de publieke belangstelling nam toe en het aantal blessures daalde drastisch. "Ik durf te stellen dat Jan daar een aandeel in heeft gehad. Welk aandeel? Dat is niet te bewijzen. Maar al is het maar één procent, het is wél zo."

Daarna kwam fase 2: de spelers. Bij een deel van hen plaatste hij kastjes thuis. "Puur op vrijwillige basis", benadrukt Mommers. Boeren selecteerde spelers bij wie, in zijn ogen, de weerstand gevoelsmatig niet in orde was. "En weerstand bepaalt het herstellende vermogen, de concentratie, eigenlijk alles. Vraag me niet hoe, maar ik zie in welke mate spelers weerstand hebben." Slechts twee spelers die zijn 'therapie' begonnen, zijn afgehaakt. Boeren: "Een ideale thuissituatie is van belang. Spelers moeten in hun eigen omgeving lekker in hun vel zitten. Ook daar neem ik met een kastje negatieve straling weg. Ik behandel ook kleine kinderen (bijvoorbeeld met huilbuien), die nog helemaal niet bezig zijn met de vraag of iets wetenschappelijk kan of niet kan. De spelers van NAC hebben twee jaar optimaal gepresteerd. Spierblessures waren er nauwelijks." Boeren benadrukt dat hij niet de man achter de successen is. "Brandts is een goede trainer, de medische staf is in orde en er zit een goed beleid achter. Dat alles bij elkaar maakt dat de club het de voorbije twee jaar zo goed heeft gedaan. Mijn rol moet niet overdreven worden."

BN De Stem - 10 mei 2008

Wilt u Goede Weerstand? Bel dan 06-53447508